Saturday, 19 July 2014

Pengalaman beli kete wish dgn EKSB

Coretan aku untuk peringatan dan pengajaran kepada individu yg ingin membeli kereta recond terutama kereta wish di Edaran Komersial Sdn Bhd.

Setelah membuat perbincangan dengan isteri & anak2..maka kata putus untuk membeli sebuah kereta wish...hampir 2-3 bln aku membaca blog bkenaan kete wish recond so ada la knowledge skit bkaitan selok belok pemilihan kete wish..

aku juga telah buat survey di merata tempat sekitar KL..akhirnya aku pilih kedai Earan Komersial Sdn Bhd (EKSB) kedai sebelah TESCO Ampang sbb harga kat situ paling murah berbanding dengan tempat lain..harga seperti post sebelum ni.. Aku tengok kete kat situ pun ok...

Aku pun submit dokumen utk proses loan pada 9 Mei untuk kereta tahun 2010 sbb salesman tu bgtau kete wish tahn 2010 akn masuk x lama lagi..slps seminggu bank maklum loan dah lulus..so tunggu untuk kete sampai dr Jepun melalui pelabuhan kelang.. pada 20 Mei aku dimaklumkan oleh salesman kete wish dah sampai..kebetulan masa tu aku outsttion so x dpt nak pilih kete pada hari tersebut dan aku bgtau untuk pergi pilih kete pd hari jumaat(2 hari slps tu).

pd hari jumaat, aku pun pergi ke kedai tersebut dan di makulumkan keta telah habis dijual dan dipilih oleh org lain...saleman tu bgtau kete akan masuk pula pada minggu depan hari khamis @ jumaat..
dengan perasaan bengang aku pun balik....

Tungu punya tungu...pd 19 Jun saleman telefon bagtau kete wish br sampai dan bleh buat pilihan...bila aku sampai saleman bg kat aku warna kelabu...bila aku cx mmg terukla kete tu...so aku minta untuk tengok kete lain..bila tengok2 kete..aku bkenan kat kete warna putih yg ade bodykit..so salemans tu bg tau aku kete ni tahun 2009...tp loan aku bleh cover utk kete ni sebab kena tambah RM 4K untuk bodykit RM 2k dan warna pearl RM 2K..

Ptg tu juga aku dan salesman tu pergi bank untuk sign borang loan kat bank..salesman bgtau dlm mase sminggu bleh ambik kete..pd 27 jun aku tanya salemen tu bila bleh ambik kete..salemen tu bagtau kalu u free bleh datang kedai sbb loan sy ade masalah...memang dah membara aku masa tu..

Aku pun pergi la kat kedai EKSB pd petang tu..dan bincang..bincang punya bincang..dia kata nak submit loan kat bank lain..sbb bank yg sdia ade nak kurangkan loan sbb beza tahun...ok la aku terima seadanya..

Pd 2 jul bank call aku untuk interview...dan proses loan ambik masa dlm seminggu.. pd 11 Jul aku tanya salesman bila bleh abil kete sbb loan aku kat bank baru dah lulus..dua tiga hari lepas tu aku x puas hati sbb salemans tu x jwb sms dan panggilan, aku terus ke kedai dan tanya status kete yang aku pilih tu..
Sampai je kat keai tersbut, salemasn tersebut memaklumkan kete yang aku pilih ari tu telah diambil oleh org lain...memnag terbakar la aku bila dengat mcm tu..

Salemans telah mengoffer kete wish lain utk aku..bila aku tengok kete tu mmg macam sarang burung yang x dijaga..memang teruk la di dalam...enjin ok la...bila aku marah2 bos dia pun janji ngan aku nak tukar seat satu set dengan kete wish lain...aku pun pilih la seat kete utk kete aku..tp aku x tau la sapa pula yg dpt seat tersebut..

Stelah seminggu,  tiba masanya utk aku ambik kete wish pd 18 jul..aku jumpa dgn salemans tersebut dan buat pembayaran untuk ganti NCD insurans lama dan t/tangan dokumen..bila ade satu borang tu aku tanya salemans tu..dia kata xyah cx kete..kete sudah ok..

aku pun kuar dari opis EKSB dan pergi ke kete..dan membuat balik kete ke rumah..keesokan harinya, aku terperasan kat lampu blakang ade kesan calar agak dalam.. aku terus ke EKSB untuk btanya..salemans tu bagtau aku yang buat calar..bos dia pun atang dan bgtau proseur kedai bila kereta telah user ambik, adalah jd tanggungjawab owner..aku bengang...

aku balik dan tgk lampu kereta tersebut..dan didapati ade kesan calar pada body sebaris dgn kesan calar pd lampu..aku terus pergi ke kedai EKSB dan maklumkan pd saleman tersebut tp dia buat acuh x acuh je..x seperti masa nak beli kete dan sebelum aku dpt kete..

aku balik dengan perasaan bengang..marah dan kecewa..sakit hati kerana tertipu dengan saleman dan pekerja di EKSB..

Aku menulis di sini untuk org lain ambik jdkan pengajaran agar berhati-hati utk membeli kereta recond terutama skali dekat EKSB (kedai sebelah tesco ampang)..aku berharap agar perkara ini tidak akan terjadi kepada individu lain...Kalau nak beli kereta wish, beli la yang mahal sedikit janji kita puas hati...Kete murah tapi hati panas nak buat apa..



26 comments:

  1. memang teruk la syarikat ni..x jg perkhidmatan..

    ReplyDelete
  2. Apa nama salesman tu? Baru je g tgk wish kat situ td

    ReplyDelete
  3. dari awal aku nampak dah semcm...jng nak murah sgt quality yg dpt tak berbaloi..biar mahal sikit asal kita puas ati..itu yg lebih penting...bg pendapat aku r :)

    ReplyDelete
  4. dari awal aku nampak dah semcm...jng nak murah sgt quality yg dpt tak berbaloi..biar mahal sikit asal kita puas ati..itu yg lebih penting...bg pendapat aku r :)

    ReplyDelete
  5. Naak tya pendapat semua.. saya beli satu kereta estima taun 2011..semua dah settle..register..custom..no.plate semua dah ada..cuma sekarang dealer x mahu lpskan kereta tu sbb katanya full loan dan tunggu cq dari bank disbusrse..masalah sekarang dah 2 mggu tggu cq dari bank..patut ke jadi camni???

    ReplyDelete
  6. Eksb memang penipu...taktik sama dia guna utk kaedah jualan...bila kita book...dia kata dah ada orang ambil...kemudian offer kereta low grade..hati2 ya...kebanyakan kereta yg ada di situ eksiden kat jepun...baik pulih kemudian jual di malaysia..saya check harrier 2014, harga below market...bila perhati betul memang sah penipu...besi bersambung & berkarat...anyway elakkan eksb..GUNAKAN Kuasa Pengguna...

    ReplyDelete
  7. Tuan, sehingga hari ini tuan pakai wish ni ada masalah enjoy atau apa2 tuan sbb saya baru plan nak beli.

    ReplyDelete
  8. Tuan, sehingga hari ini tuan pakai wish ni ada masalah enjin atau apa2 tuan sbb saya baru plan nak beli.

    ReplyDelete
  9. Baru plan nk ke sana... Ade bleh suggest tempat lain x?...

    ReplyDelete
  10. Kalau nak Wish Recond boleh contact saya. Ada macam-macam kereta lain lagi. Vellfire, Alphard, BMW, Mercedes, Porsche,Harrier, Cooper dan lain- lain. Kalau ada yang berkenan, rezki la.. Yang penting company memang pemegang AP Import, bukan 3rd party yang selalu buat hal dengan pembeli tu. So elakkan membeli dengan 3rd party company yang terlalu banyak kes penipuan. Nak best deal jumpa sendiri Manager, Nego la sampai Lebam...Call/Whatsapp saya 011-14998773 (Farid Damansara)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Apa nama co tuan...dkt mana lokasi

      Delete
  11. edaran komersil (guna AP Yamud) sebenarnya memang jual kereta harga murah sangat berbanding dealer2 atau ap holder lain. tapi condition dan servis dia mcm sampah. 90% kereta dia semua barai dan byk jugak kes kereta eksiden yg dia jual sbb tu dia boleh jual murah. kalau pandai tgk boleh nampak la body kereta banyak simen, kaler pintu dgn body tak sama, berkarat bekas ketuk dan mcm la. sy tak pernah beli kt sana pun tapi pernah singgah utk survey. pasal salesman tu tak payah cakap la. eksb banyak target customer melayu sbb orang melayu ni suka beli harga dan brand tetapi bukan kualiti. sedih jugak la dengan bangsa sendiri. Pendek kata, membeli kereta ni biarlah teliti kalau harga tu mahal sikit pasti ada sebabnya.

    ads dalam mudah avoid EKSB SDN BHD dan EC Cars

    ReplyDelete
  12. Omg!!
    Bru je letak depsit booking 200 huhu... tp rse mmg x sedap hati.. nsib baik x submit loan lg..

    ReplyDelete
  13. Utk pertanyaan wish, estima, alphard, vellfire

    Layari Facebook : www.facebook.com/mqrecond

    Call/whatsapp 0126307575

    ReplyDelete
  14. nasib aku xjd ambik situ.keta pun leh tukar2 barang gerenti 2minggu.kalu tmpt lain kedai berani bg gerenti sampai setahun..dlm fb mmg dia murah pada tmpt lain tp bila g tgok keta emm..

    ReplyDelete
  15. Jika di seremban atau senawang, boleh contact sy bos.
    Pemegang AP. 3S di N9.
    https://www.facebook.com/SerembanSupremeCarImporter/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Plis pm me(wasap only).013 2926091...tengah cr alphard

      Delete
    2. Plis pm me(wasap only).013 2926091...tengah cr alphard

      Delete
  16. Memang penipu pon edarkom ni..sekarang dia dah pakai pro niaga account lagi satu..Ec Cars...berhati hati bila berurusan dengan mereka..sebab banyak sangat hidden cost yang mereka x beritahu..bila kita nak deal dengan mereka dan dah bayar deposit..barulah satu per satu kos kos yang tersembunyi keluar dan sampaikan ada kos kos yang merepek diorang charge (kos sewa cermin utk inspection rm700..kos pendaftaran rm1800..processing fee rm600..sedangkan kos yang perlu dan hampir kebanyakkan dealer charge hanya rm1800 lebih kurang keseluruhannya) pada kita..condition kereta memang macam sial..terbarai..siap ade beberapa unit kat situ kalau tengok betul betul nampak kesan ketuk sebab accident dan nampak sangat body kereta tu beralun alun....kalau tengok condition kereta alphard dan vellfire dia..memang confirm bukan yang AAA grade nyer rasa rasa kebanyakkan nyer gred buat teksi atau limo kot kat jepun sana tu..dengan dashboard bercalar calar..panelling dah lusuh dan x berkilat..x percaya pergi la tengok sendiri tetapi awas..jangan sampai terpedaya dan terpaut hati dengan kata kata salesman dia di sana..kepada semua..saya berharap jauhkan lah drpd berurusan dengan edarkom@edaran komersil@eksb@Ec Cars ni..x berbaloi..ni memang daripada pengalaman sendiri (first hand experience)

    ReplyDelete
    Replies
    1. 1800 pn kira da tgi..klu hrgacas biasa x smpi pun..(+/-600)

      Delete
    2. 1800 pn kira da tgi..klu hrgacas biasa x smpi pun..(+/-600)

      Delete
  17. Bukan tutup..diorang pindah ke jalan klang lama depan balai polis jalan klang lama...dan juga kat pasar borong selayang....tempat asal kat tepi tesco ampang tu..diorang sewa je..owner dah ambil balik dah..tu yang pindah tu..masih lagi menjual kereta kereta recon ni..

    ReplyDelete
  18. Td br g survey..mmg caj proses mahal..almost 3k..n hrga body mmg murah compared to kedai2 lain..any suggestion to view alphard? Searching for S spec 7 seater black interior.

    ReplyDelete
  19. Td br g survey..mmg caj proses mahal..almost 3k..n hrga body mmg murah compared to kedai2 lain..any suggestion to view alphard? Searching for S spec 7 seater black interior.

    ReplyDelete