Saturday, 19 July 2014

Pengalaman beli kete wish dgn EKSB

Coretan aku untuk peringatan dan pengajaran kepada individu yg ingin membeli kereta recond terutama kereta wish di Edaran Komersial Sdn Bhd.

Setelah membuat perbincangan dengan isteri & anak2..maka kata putus untuk membeli sebuah kereta wish...hampir 2-3 bln aku membaca blog bkenaan kete wish recond so ada la knowledge skit bkaitan selok belok pemilihan kete wish..

aku juga telah buat survey di merata tempat sekitar KL..akhirnya aku pilih kedai Earan Komersial Sdn Bhd (EKSB) kedai sebelah TESCO Ampang sbb harga kat situ paling murah berbanding dengan tempat lain..harga seperti post sebelum ni.. Aku tengok kete kat situ pun ok...

Aku pun submit dokumen utk proses loan pada 9 Mei untuk kereta tahun 2010 sbb salesman tu bgtau kete wish tahn 2010 akn masuk x lama lagi..slps seminggu bank maklum loan dah lulus..so tunggu untuk kete sampai dr Jepun melalui pelabuhan kelang.. pada 20 Mei aku dimaklumkan oleh salesman kete wish dah sampai..kebetulan masa tu aku outsttion so x dpt nak pilih kete pada hari tersebut dan aku bgtau untuk pergi pilih kete pd hari jumaat(2 hari slps tu).

pd hari jumaat, aku pun pergi ke kedai tersebut dan di makulumkan keta telah habis dijual dan dipilih oleh org lain...saleman tu bgtau kete akan masuk pula pada minggu depan hari khamis @ jumaat..
dengan perasaan bengang aku pun balik....

Tungu punya tungu...pd 19 Jun saleman telefon bagtau kete wish br sampai dan bleh buat pilihan...bila aku sampai saleman bg kat aku warna kelabu...bila aku cx mmg terukla kete tu...so aku minta untuk tengok kete lain..bila tengok2 kete..aku bkenan kat kete warna putih yg ade bodykit..so salemans tu bg tau aku kete ni tahun 2009...tp loan aku bleh cover utk kete ni sebab kena tambah RM 4K untuk bodykit RM 2k dan warna pearl RM 2K..

Ptg tu juga aku dan salesman tu pergi bank untuk sign borang loan kat bank..salesman bgtau dlm mase sminggu bleh ambik kete..pd 27 jun aku tanya salemen tu bila bleh ambik kete..salemen tu bagtau kalu u free bleh datang kedai sbb loan sy ade masalah...memang dah membara aku masa tu..

Aku pun pergi la kat kedai EKSB pd petang tu..dan bincang..bincang punya bincang..dia kata nak submit loan kat bank lain..sbb bank yg sdia ade nak kurangkan loan sbb beza tahun...ok la aku terima seadanya..

Pd 2 jul bank call aku untuk interview...dan proses loan ambik masa dlm seminggu.. pd 11 Jul aku tanya salesman bila bleh abil kete sbb loan aku kat bank baru dah lulus..dua tiga hari lepas tu aku x puas hati sbb salemans tu x jwb sms dan panggilan, aku terus ke kedai dan tanya status kete yang aku pilih tu..
Sampai je kat keai tersbut, salemasn tersebut memaklumkan kete yang aku pilih ari tu telah diambil oleh org lain...memnag terbakar la aku bila dengat mcm tu..

Salemans telah mengoffer kete wish lain utk aku..bila aku tengok kete tu mmg macam sarang burung yang x dijaga..memang teruk la di dalam...enjin ok la...bila aku marah2 bos dia pun janji ngan aku nak tukar seat satu set dengan kete wish lain...aku pun pilih la seat kete utk kete aku..tp aku x tau la sapa pula yg dpt seat tersebut..

Stelah seminggu,  tiba masanya utk aku ambik kete wish pd 18 jul..aku jumpa dgn salemans tersebut dan buat pembayaran untuk ganti NCD insurans lama dan t/tangan dokumen..bila ade satu borang tu aku tanya salemans tu..dia kata xyah cx kete..kete sudah ok..

aku pun kuar dari opis EKSB dan pergi ke kete..dan membuat balik kete ke rumah..keesokan harinya, aku terperasan kat lampu blakang ade kesan calar agak dalam.. aku terus ke EKSB untuk btanya..salemans tu bagtau aku yang buat calar..bos dia pun atang dan bgtau proseur kedai bila kereta telah user ambik, adalah jd tanggungjawab owner..aku bengang...

aku balik dan tgk lampu kereta tersebut..dan didapati ade kesan calar pada body sebaris dgn kesan calar pd lampu..aku terus pergi ke kedai EKSB dan maklumkan pd saleman tersebut tp dia buat acuh x acuh je..x seperti masa nak beli kete dan sebelum aku dpt kete..

aku balik dengan perasaan bengang..marah dan kecewa..sakit hati kerana tertipu dengan saleman dan pekerja di EKSB..

Aku menulis di sini untuk org lain ambik jdkan pengajaran agar berhati-hati utk membeli kereta recond terutama skali dekat EKSB (kedai sebelah tesco ampang)..aku berharap agar perkara ini tidak akan terjadi kepada individu lain...Kalau nak beli kereta wish, beli la yang mahal sedikit janji kita puas hati...Kete murah tapi hati panas nak buat apa..



43 comments:

  1. memang teruk la syarikat ni..x jg perkhidmatan..

    ReplyDelete
  2. Apa nama salesman tu? Baru je g tgk wish kat situ td

    ReplyDelete
  3. dari awal aku nampak dah semcm...jng nak murah sgt quality yg dpt tak berbaloi..biar mahal sikit asal kita puas ati..itu yg lebih penting...bg pendapat aku r :)

    ReplyDelete
  4. dari awal aku nampak dah semcm...jng nak murah sgt quality yg dpt tak berbaloi..biar mahal sikit asal kita puas ati..itu yg lebih penting...bg pendapat aku r :)

    ReplyDelete
  5. Naak tya pendapat semua.. saya beli satu kereta estima taun 2011..semua dah settle..register..custom..no.plate semua dah ada..cuma sekarang dealer x mahu lpskan kereta tu sbb katanya full loan dan tunggu cq dari bank disbusrse..masalah sekarang dah 2 mggu tggu cq dari bank..patut ke jadi camni???

    ReplyDelete
  6. Eksb memang penipu...taktik sama dia guna utk kaedah jualan...bila kita book...dia kata dah ada orang ambil...kemudian offer kereta low grade..hati2 ya...kebanyakan kereta yg ada di situ eksiden kat jepun...baik pulih kemudian jual di malaysia..saya check harrier 2014, harga below market...bila perhati betul memang sah penipu...besi bersambung & berkarat...anyway elakkan eksb..GUNAKAN Kuasa Pengguna...

    ReplyDelete
  7. Tuan, sehingga hari ini tuan pakai wish ni ada masalah enjoy atau apa2 tuan sbb saya baru plan nak beli.

    ReplyDelete
  8. Tuan, sehingga hari ini tuan pakai wish ni ada masalah enjin atau apa2 tuan sbb saya baru plan nak beli.

    ReplyDelete
  9. Baru plan nk ke sana... Ade bleh suggest tempat lain x?...

    ReplyDelete
  10. Kalau nak Wish Recond boleh contact saya. Ada macam-macam kereta lain lagi. Vellfire, Alphard, BMW, Mercedes, Porsche,Harrier, Cooper dan lain- lain. Kalau ada yang berkenan, rezki la.. Yang penting company memang pemegang AP Import, bukan 3rd party yang selalu buat hal dengan pembeli tu. So elakkan membeli dengan 3rd party company yang terlalu banyak kes penipuan. Nak best deal jumpa sendiri Manager, Nego la sampai Lebam...Call/Whatsapp saya 011-14998773 (Farid Damansara)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Apa nama co tuan...dkt mana lokasi

      Delete
  11. edaran komersil (guna AP Yamud) sebenarnya memang jual kereta harga murah sangat berbanding dealer2 atau ap holder lain. tapi condition dan servis dia mcm sampah. 90% kereta dia semua barai dan byk jugak kes kereta eksiden yg dia jual sbb tu dia boleh jual murah. kalau pandai tgk boleh nampak la body kereta banyak simen, kaler pintu dgn body tak sama, berkarat bekas ketuk dan mcm la. sy tak pernah beli kt sana pun tapi pernah singgah utk survey. pasal salesman tu tak payah cakap la. eksb banyak target customer melayu sbb orang melayu ni suka beli harga dan brand tetapi bukan kualiti. sedih jugak la dengan bangsa sendiri. Pendek kata, membeli kereta ni biarlah teliti kalau harga tu mahal sikit pasti ada sebabnya.

    ads dalam mudah avoid EKSB SDN BHD dan EC Cars

    ReplyDelete
  12. Omg!!
    Bru je letak depsit booking 200 huhu... tp rse mmg x sedap hati.. nsib baik x submit loan lg..

    ReplyDelete
  13. Utk pertanyaan wish, estima, alphard, vellfire

    Layari Facebook : www.facebook.com/mqrecond

    Call/whatsapp 0126307575

    ReplyDelete
  14. nasib aku xjd ambik situ.keta pun leh tukar2 barang gerenti 2minggu.kalu tmpt lain kedai berani bg gerenti sampai setahun..dlm fb mmg dia murah pada tmpt lain tp bila g tgok keta emm..

    ReplyDelete
  15. Jika di seremban atau senawang, boleh contact sy bos.
    Pemegang AP. 3S di N9.
    https://www.facebook.com/SerembanSupremeCarImporter/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Plis pm me(wasap only).013 2926091...tengah cr alphard

      Delete
    2. Plis pm me(wasap only).013 2926091...tengah cr alphard

      Delete
  16. Memang penipu pon edarkom ni..sekarang dia dah pakai pro niaga account lagi satu..Ec Cars...berhati hati bila berurusan dengan mereka..sebab banyak sangat hidden cost yang mereka x beritahu..bila kita nak deal dengan mereka dan dah bayar deposit..barulah satu per satu kos kos yang tersembunyi keluar dan sampaikan ada kos kos yang merepek diorang charge (kos sewa cermin utk inspection rm700..kos pendaftaran rm1800..processing fee rm600..sedangkan kos yang perlu dan hampir kebanyakkan dealer charge hanya rm1800 lebih kurang keseluruhannya) pada kita..condition kereta memang macam sial..terbarai..siap ade beberapa unit kat situ kalau tengok betul betul nampak kesan ketuk sebab accident dan nampak sangat body kereta tu beralun alun....kalau tengok condition kereta alphard dan vellfire dia..memang confirm bukan yang AAA grade nyer rasa rasa kebanyakkan nyer gred buat teksi atau limo kot kat jepun sana tu..dengan dashboard bercalar calar..panelling dah lusuh dan x berkilat..x percaya pergi la tengok sendiri tetapi awas..jangan sampai terpedaya dan terpaut hati dengan kata kata salesman dia di sana..kepada semua..saya berharap jauhkan lah drpd berurusan dengan edarkom@edaran komersil@eksb@Ec Cars ni..x berbaloi..ni memang daripada pengalaman sendiri (first hand experience)

    ReplyDelete
    Replies
    1. 1800 pn kira da tgi..klu hrgacas biasa x smpi pun..(+/-600)

      Delete
    2. 1800 pn kira da tgi..klu hrgacas biasa x smpi pun..(+/-600)

      Delete
    3. saya sokong tuan, mmg dia org menipu..saya lepas dah beli baru je baca post kat sini...sadis betul nasib saya...sekarang terima jelah...ini semua ketentuan Allah swt, kita hanya merancang shj...:(

      Delete
  17. Bukan tutup..diorang pindah ke jalan klang lama depan balai polis jalan klang lama...dan juga kat pasar borong selayang....tempat asal kat tepi tesco ampang tu..diorang sewa je..owner dah ambil balik dah..tu yang pindah tu..masih lagi menjual kereta kereta recon ni..

    ReplyDelete
  18. Td br g survey..mmg caj proses mahal..almost 3k..n hrga body mmg murah compared to kedai2 lain..any suggestion to view alphard? Searching for S spec 7 seater black interior.

    ReplyDelete
  19. Td br g survey..mmg caj proses mahal..almost 3k..n hrga body mmg murah compared to kedai2 lain..any suggestion to view alphard? Searching for S spec 7 seater black interior.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya suggest kat Medan Quantum Sdn Bhd...processing fee hanya 1.8k sbb dia org direct ap holder dan dia org siap bleh tunjuk keadaan kereta sebenar di Jepun sebelum hantar ke M'sia.

      Delete
  20. Hamawangsa ok cuba cari di facebook

    ReplyDelete
  21. Kt mna bole cari kedai keta wish second yg berpatutan.bgus x kalau nk bli recond

    ReplyDelete
  22. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  23. yekee..bru urusan dengan ben saller dia..xbyr lg booking ingt nak angkat wish jgk..dia kata tgu kereta smpai dlm mgu ni atau depan..s spec..

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya berurusan dgn ben@Benjamin Lee...mmg mamat ni mcm celaka...dia org x jujur...

      Delete
  24. Saya baru beli kereta recond kat jalan Klang lama .... Xtaw lah kene tipu ke x... body ok macam baru.. dlm semua ok.... tp engine teruk bila sampai rumah... dekat kedai dia elok je bunyi engine tu.... bila tanye salesman dia ckap engine dia Mmang cm tu.... adehhh...

    ReplyDelete
  25. Hjt nk mncri Estima Area Petaling jya ..sape blh bgtau kt mn kdai?

    ReplyDelete
  26. Saya ada beli sebuah toyota wish dari eksb pada bulan 7 2015. Ok je urusannya tapi salesman nya mr man. Tak ada tipu. Mungkin salesman yg tak jujur agaknya

    ReplyDelete
  27. Saya ada beli sebuah toyota wish dari eksb pada bulan 7 2015. Ok je urusannya tapi salesman nya mr man. Tak ada tipu. Mungkin salesman yg tak jujur agaknya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nasib kita x serupa bro...dia org ni kaki tipu..asal kereta boleh keluar..condition nampak kat luar cantik...sbb semua dah touch up..mcm kes saya kereta dah siap repaint bro..dr warna silver bertukar ke putih...nampak sgt kualiti yg paling low...

      Delete
  28. saya ada beli jugak toyota wish dr eksb pd bln 2/2017..ok la urusan dia..sya outstation customer..3 kali pegi kdai leh bwk kuar keta. salesman nama song..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kreta wish recond ok tak?sy baru cdg nk ambik wish ni tgh tggu loan approve

      Delete
    2. Ok...tp jgn beli dari EKSB...boleh baca post kat bawah...

      Delete
  29. Salam semua, saya ada pengalaman amat buruk dengan EKSB@Edaran Komersial Sdn Bhd.

    Mula2 nk beli kereta recond, mmg survey online, mudah.my. survey punya survey, last2 pergi satu kedai ni, location sebelah pasar borong Selayang. Dalam mudah letak EC Cars. Mmg kalau ikut harga, murah 5k-10k compare dealer lain. So bila sampai, berkenan dengan 1 estima warna putih tahun 2014 harga 170k, so booking dan document pun submit. Bila balik discuss dgn wife, wife ckp akan lari budget sbb dia pun nak ambil kereta...so tukar plan...last2 decide ambil T.Wish Tahun 2014. Harga bukak 116k, 1 sen pun x bg kurang..by the way nama salesman Benjamin Lee...so ok, confirm. Loan resubmit balik, so bank pun dah approved, jadi pada 27 Oct 2017 dia minta bank in balance d/payement dan pergi bank sign agreement..done. Lepas sign agreement, ok salesman suruh dtg kedai sbb ada balance document kena sign, tapi bila sampai kedai..dia boleh bagtahu yang kereta yg saya booking tu dah ada org lain ambil sbb bayar cash. WTF...lepas tu boleh pulak dia suruh pilih wish lain..ok fine, pilih, test 2 bijik yg 1 ada problem engine bising semacam bila rev. yang ke-2 ok cuma disc brake kena skim..so ambil yg ke-2, dan dia janji akan touch up balik mana2 yg minor2 problem. So dia cakap akan masa 5-7 hari bekerja untuk kereta keluar. ok fine...isnin dia org bayar AP pada AP holder dan bayar Kastam etc. Hari Khamis dah lulus puspakom...so ptg boleh buat road tax dah sebenarnya..tp mamat salesman ni cuti pada khamis dan xnak pakai runner. so Jumaat dia janji akan register dan kereta boleh keluar. So pada Jumaat tu pun (3 Nov 2017), aku pun pergi kedai nak ambil kereta..tup tup nk register x lepas sbb dalam jpj , no chasis xde drpd rekod kastam...so deal lagi dgn salesman mcm mana nk settle...dah lah jauh nk dtg ke kedai dan xde transport masa tu nk balik. then salesman agree nk hantar balik kemudian janji Isnin akan siap dan dia akan hantar kereta ke rumah (ialah sbb org dh dtg kau x deliver kereta kan)...last2 hari Selasa dia hantar pada 8 Nov 2017...dia hantar sebelum handover cermin pecah beb...adoiii...lepas deal punya deal dia cakap akan ganti, tapi aku nk yg ori...besoknya aku call salesman ni, dia ckp ok, boleh dtg utk tukar..then aku tanya ori ke x..boleh dia ckp x...aku punya hangin terus pergi kedai kereta mengamuk sikit dengan dia dan bos dia....bos mcm biasalah, nk backing staff dia, dia kata sepatutnya salesman x boleh tanggung pecah cermin tu sbb aku yg suruh dia hantar kereta dan sepatutnya salesman x boleh hantar kereta ke customer...argue lagi punya lagi..akhirnya dia setuju utk cover (tambah insuran) untuk cover cermin...ok..tp nnt dulu...cerita sadis x habis lagi...aku masih lagi cek defect kereta walaupun sepatutnya dah x boleh buat apa..citer paling sadis rupa2nya kereta ni asal masuk dr Jepun ke Malaysia mungkin dalam keadaan yg amat2 teruk...warna asal Silver/Grey, rupanya dia org dah cat balik jadi warna putih..mmg babilah eksb ini...itupun aku dapat tahu lepas aku check colour code kat body..s sekarang aku terpaksa menerima pakai kereta ni yg dah repaint yg tak tahu berapa lama boleh tahan (kalau cat ori jepun mmg tahan) dan terpaksa bayar utk kualiti kereta yg mcm celaka..

    So nasihat aku, elakkan sepenuhnya membeli dari EKSB ni atau Edaran Komersial Sdn Bhd dan seangkatan dengannya...tolonglah...biar bisnes dia org jahanam...ini bukan citer tipu...citer minor2 lagi pun ada dalam pembelian wish ni, cthnya harga insuran pada awal letak 1.7k dah tolak ncd, tp on paper 1.5k, langsung dia x cerita balik nak return duit...dan kebanyakkan masa, aku yg kena call salesman babi ni untuk update status, (bank loan, puspakom, jpj dll). Sekian (lepas ni taubat dah nak ambil kereta recond).

    ReplyDelete