Saturday, 19 July 2014

Pengalaman beli kete wish dgn EKSB

Coretan aku untuk peringatan dan pengajaran kepada individu yg ingin membeli kereta recond terutama kereta wish di Edaran Komersial Sdn Bhd.

Setelah membuat perbincangan dengan isteri & anak2..maka kata putus untuk membeli sebuah kereta wish...hampir 2-3 bln aku membaca blog bkenaan kete wish recond so ada la knowledge skit bkaitan selok belok pemilihan kete wish..

aku juga telah buat survey di merata tempat sekitar KL..akhirnya aku pilih kedai Earan Komersial Sdn Bhd (EKSB) kedai sebelah TESCO Ampang sbb harga kat situ paling murah berbanding dengan tempat lain..harga seperti post sebelum ni.. Aku tengok kete kat situ pun ok...

Aku pun submit dokumen utk proses loan pada 9 Mei untuk kereta tahun 2010 sbb salesman tu bgtau kete wish tahn 2010 akn masuk x lama lagi..slps seminggu bank maklum loan dah lulus..so tunggu untuk kete sampai dr Jepun melalui pelabuhan kelang.. pada 20 Mei aku dimaklumkan oleh salesman kete wish dah sampai..kebetulan masa tu aku outsttion so x dpt nak pilih kete pada hari tersebut dan aku bgtau untuk pergi pilih kete pd hari jumaat(2 hari slps tu).

pd hari jumaat, aku pun pergi ke kedai tersebut dan di makulumkan keta telah habis dijual dan dipilih oleh org lain...saleman tu bgtau kete akan masuk pula pada minggu depan hari khamis @ jumaat..
dengan perasaan bengang aku pun balik....

Tungu punya tungu...pd 19 Jun saleman telefon bagtau kete wish br sampai dan bleh buat pilihan...bila aku sampai saleman bg kat aku warna kelabu...bila aku cx mmg terukla kete tu...so aku minta untuk tengok kete lain..bila tengok2 kete..aku bkenan kat kete warna putih yg ade bodykit..so salemans tu bg tau aku kete ni tahun 2009...tp loan aku bleh cover utk kete ni sebab kena tambah RM 4K untuk bodykit RM 2k dan warna pearl RM 2K..

Ptg tu juga aku dan salesman tu pergi bank untuk sign borang loan kat bank..salesman bgtau dlm mase sminggu bleh ambik kete..pd 27 jun aku tanya salemen tu bila bleh ambik kete..salemen tu bagtau kalu u free bleh datang kedai sbb loan sy ade masalah...memang dah membara aku masa tu..

Aku pun pergi la kat kedai EKSB pd petang tu..dan bincang..bincang punya bincang..dia kata nak submit loan kat bank lain..sbb bank yg sdia ade nak kurangkan loan sbb beza tahun...ok la aku terima seadanya..

Pd 2 jul bank call aku untuk interview...dan proses loan ambik masa dlm seminggu.. pd 11 Jul aku tanya salesman bila bleh abil kete sbb loan aku kat bank baru dah lulus..dua tiga hari lepas tu aku x puas hati sbb salemans tu x jwb sms dan panggilan, aku terus ke kedai dan tanya status kete yang aku pilih tu..
Sampai je kat keai tersbut, salemasn tersebut memaklumkan kete yang aku pilih ari tu telah diambil oleh org lain...memnag terbakar la aku bila dengat mcm tu..

Salemans telah mengoffer kete wish lain utk aku..bila aku tengok kete tu mmg macam sarang burung yang x dijaga..memang teruk la di dalam...enjin ok la...bila aku marah2 bos dia pun janji ngan aku nak tukar seat satu set dengan kete wish lain...aku pun pilih la seat kete utk kete aku..tp aku x tau la sapa pula yg dpt seat tersebut..

Stelah seminggu,  tiba masanya utk aku ambik kete wish pd 18 jul..aku jumpa dgn salemans tersebut dan buat pembayaran untuk ganti NCD insurans lama dan t/tangan dokumen..bila ade satu borang tu aku tanya salemans tu..dia kata xyah cx kete..kete sudah ok..

aku pun kuar dari opis EKSB dan pergi ke kete..dan membuat balik kete ke rumah..keesokan harinya, aku terperasan kat lampu blakang ade kesan calar agak dalam.. aku terus ke EKSB untuk btanya..salemans tu bagtau aku yang buat calar..bos dia pun atang dan bgtau proseur kedai bila kereta telah user ambik, adalah jd tanggungjawab owner..aku bengang...

aku balik dan tgk lampu kereta tersebut..dan didapati ade kesan calar pada body sebaris dgn kesan calar pd lampu..aku terus pergi ke kedai EKSB dan maklumkan pd saleman tersebut tp dia buat acuh x acuh je..x seperti masa nak beli kete dan sebelum aku dpt kete..

aku balik dengan perasaan bengang..marah dan kecewa..sakit hati kerana tertipu dengan saleman dan pekerja di EKSB..

Aku menulis di sini untuk org lain ambik jdkan pengajaran agar berhati-hati utk membeli kereta recond terutama skali dekat EKSB (kedai sebelah tesco ampang)..aku berharap agar perkara ini tidak akan terjadi kepada individu lain...Kalau nak beli kereta wish, beli la yang mahal sedikit janji kita puas hati...Kete murah tapi hati panas nak buat apa..